Urcând pe drumul cramelor către coama înverzită a Muntelui Istriţa, ajungi la un izvor numit de localnici Fântâna Vulturului, străjuit de o parte şi de alta de două stânci: Piatra Şoimului şi Cuibul Corbului. În apropiere se văd dealurile terasate cu viţă-de-vie, ce parcă îşi trag sevele din aceste locuri încărcate de legendă.
Şi poate că nu e întâmplător că tocmai aici a fost descoperită acum mai bine de 150 de ani o comoară, "Cloşca cu puii de aur", despre a cărei origine se ţes şi acum poveşti. Dar poate cea mai mare bogăţie a acestor locuri este vinul, aşezat la păstrare în butoaiele de lemn, în cramele vechi de când lumea. Cu greu vei găsi la Pietroasele vreo gospodărie care să nu aibă o pivniţă, un beci sau o cramă boltită, de unde se aduce la masă vinul roşu sau alb, după cum e plăcerea fiecăruia. Şi tot aici există obiceiul ca oaspeţii să fie omeniţi cu cele mai bune bucate.
Surprizele organizatorilor
Preparate tradiţionale de prin zona Buzăului numai bune să fie gustate alături de un pahar de vin sau must, concursuri, expoziţie etnografică (realizată de elevii Şcolii Generale din Pietroasele şi având ca temă "Lada de zestre"), cântece populare şi dansuri care înseninează cerul, de toate acestea s-au putut bucura cei care au ajuns la Pietroasele la 6 septembrie, atunci când a avut loc Sărbătoarea Tămâioasei. Aflat deja la cea de-a doua ediţie, evenimentul organizat de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, filiala Buzău, a strâns laolaltă fii ai satului, dar şi iubitori ai tradiţiilor româneşti sosiţi de prin tot judeţul Buzău sau chiar de mai departe.
Joc năvalnic
Reînviind vechile obiceiuri din strămoşi, fetele din Pietroasele şi Chiojdu, îmbrăcate în frumoase costume populare, au sosit la sărbătoare într-un car tras cu boi, chiuind şi purtând ciorchini cu boabe grele. Coşniţele cu strug