Consumul exagerat de zahar (fie prin consumul zilnic odata cu ceaiurile, cafeaua, prajiturile, fie prin bauturile racoritoare care au de obicei un grad ridicat de zahar, circa 120-140 g la un litru, cand normalul este un consum de 100 g pe zi pentru copii si de 50-60 g pentru adulti, strica echilibrul vitaminei B absorbita prin alimente, care devine astfel insuficienta pentru a asimila corect zaharul sau glucidele, ceea ce face sa se reflecte in organism, prin lipsa de apetit, nervozitate, iritabilitate sau prin afectiuni ale epidermei.
Lactatele aduc un aport substantial de vitamina B, dar daca nu obisnuim sa consumam o cantitate suficienta, va trebui sa completam, consumand drojdie de bere sau vitamine.
Legumele si fructele aduc o cantitate remarcabila de substante minerale si de celuloza de care avem nevoie in procesul de digerare a hranei - ca lest - si de vitamine, mai ales cruditatile care contin vitamina C de care avem mare nevoie, mai ales in perioadele de efort sau pentru redresarea sanatatii, dupa o perioada de boala. Ea ajuta la realizarea proceselor vitale si ne apara de atacul diferitilor virusi sau microbi.
Vitaminele, sub forma de medicament, nu pot fi luate mereu, mai ales cand nu facem miscare si nu consumam din caloriile unei alimentatii abundente.
Este cu mult mai bine sa mancam legume, salate, fructe, carne slaba de porc sau de vaca (asociata cu legume fierte), salate ori cruditati, asezonate cu lamaie si ulei, care aduc un aport natural de vitamine, minerale si proteine, necesare unei bune functionari a organismului nostru.
Un regim excelent ce cuprinde calorii scazute:
1. Ora 7-8: O ceasca de cafea (amestec), ceai sau lapte degresat, neindulcite cu zahar.
2. Ora 10: 2 mere
3. Ora 12-13: 10 g margarina, 130 g carne fiarta sau la gratar, o farfurie de legume fierte sau crude (fara paine)