Dacă am merge cu un nutriţionist la cumpărături, ne-ar tăia de pe listă toate alimentele care conţin E-uri, multe grăsimi şi zahăr rafinat. Iar dacă l-am invita apoi la masă, probabil că ne-ar schimba multe dintre obişnuinţe. Dar ne putem bucura de mese de Sărbători şi fără reguli prea drastice. Trebuie doar să ne însuşim regulile de bază şi să găsim variante sănătoase.
Citeşte şi:
Ce să nu mănânci când te doare capul
Testul care prezice vârsta menopauzei
Au rămas destul de puţini români care mai prepară în casă toba, caltaboşii, cârnaţii şi cozonacul. Putem cumpăra astăzi chiar şi tradiţionalele sarmale din hipermarketuri, fie vrac, fie ambalate în cutii de conserve. Este mai comod să cumperi totul de-a gata, dar chiar şi dacă nu te stresezi poţi plăti cu sănătatea când nu ştii să alegi alimentele. Regula de bază ar fi ca ele să conţină cât mai puţine E-uri, cât mai puţini aditivi de sinteză, cât mai puţine grăsimi artificiale şi arome sintetice. Deloc, dacă s-ar putea. Un aliment fără aditivi poate că are o perioadă de valabilitate mai scurtă şi poate că nu este la fel de gustos ca altele, dar nu îţi pune în pericol sănătatea.
Verifică avizul sanitar-veterinar!
Dacă ai decis să prepari mâncărurile tradiţionale de Crăciun în casă, lucru mult mai recomandat de nutriţionişti, în topul listei se află, cu siguranţă, carnea. Dacă o cumperi din piaţă, de la crescători particulari, verifică dacă ea are aviz sanitar-veterinar. El ar trebui să se afle la vedere, iar dacă nu, cere-i vânzătorului să ţi-l arate.
Altfel, rişti să te îmbolnăveşti de trichineloză, o infecţie parazitară care poate provoca paralizii, iar uneori duce la deces. Carnea din supermarketuri este întotdeauna avizată, dar porcii de la care provine sunt crescuţi în sistem industrial, şi nu natural, în gospodării, cum este mai sănătos. În ceea ce prive