Eliminarea bacteriilor si parazitilor care cauzeaza diferite maladii omului si animalelor, prelungirea duratei de conservare a alimentelor sau transportarea in siguranta a produselor pe distante lungi sunt cateva dintre beneficiile tehnologiei de iradiere a alimentelor.
Iradierea alimentelor se realizeaza cu ajutorul a trei tehnologii diferite: razele gamma, fasciculele de electroni si razele X. Razele gamma penetreaza alimentele la o adancime de mai multe picioare. Fasciculele de electroni pot penetra alimentele numai la o profunzime de 3 centimetri. Razele X, cea mai noua dintre aceste tehnologii, patrund, asemenea razelor gamma, foarte adanc in alimente.
Nici una dintre aceste metode nu implica radioactivitate. Iradierea se produce in conditii speciale. In urma unor studii intensive s-a ajuns la concluzia ca iradierea nu schimba valorile nutritive ale alimentelor si nu le face periculoase pentru organismul uman. Alimentele tratate cu astfel de raze pot avea un gust usor diferit de cele netratate, asemanatoare laptelui pasteurizat, spre deosebire de cel nepasteurizat. Maladiile care pot fi indepartate cu ajutorul ira-dierii sunt cele produse de bacterii precum salmonela, care provoaca milioane de infectii anual si mii de spitalizari in intreaga lume, sau listeria, prezenta mai ales in carnea cruda sau in produsele pe baza de lapte nepasteurizat.
APLICABILITATE. Iradierea poate fi aplicata pe o varietate de produse precum carnea cruda de vita, de porc sau de pasare, cerealele, fructele de mare, fructele si legumele in general. Iradierea omoara posibilii paraziti ai acestor produse, dar daca alimentele au celule vii, cum sunt cerealele, molustele, crustaceele sau cartofii, sunt omorate si acestea. In acest caz, efectele sunt benefice pentru cartofi, iradierea prelungindu-le durata de conservare si ferindu-le de germinatie. Pentru crustacee insa, ira