Fructele sunt, astazi, impodobite cu toate virtutile. Si totusi, intr-un domeniu in care cunostintele evolueaza foarte rapid, aceasta afirmatie trebuie sa fie revizuita, scrie Martijn Katan, profesor de dietetica in cadrul Vrije Universiteit (Universitatea Libera) din Amsterdam, in articolul aparut in cotidianul olandez De Volkskrant si preluat de ultima editie a saptamanalului francez Courrier International. Invizibila vitamina C In 1747, James Lind, un medic de marina scotian, a facut o descoperire care continua sa ne influenteze conceptiile in privinta definitiei unei alimentatii sanatoase. Lind avea, pe vasul sau, multi bolnavi de scorbut, o boala cu o trista faima in randul marinarilor. Pe atunci, flota engleza pierdea mai multi oameni din cauza scorbutului decat a bataliilor navale. Tot felul de tratamente erau, atunci, la moda, dar niciunul nu fusese testat. Medicii nu erau deloc inclinati sa faca experiente. Lind, in schimb, da. El a ales 12 mateloti bolnavi de scorbut de la bordul navei Salisbury, i-a inchis in infirmerie, i-a hranit pe toti in acelasi fel si a incercat pe ei sase tratamente populare, dintre care unul consta in consumarea a doua portocale si a unei lamai in fiecare zi. La capatul a sase zile, fructele se terminasera, dar experienta reusise. Unul dintre cei doi consumatori de portocale s-a putut intoarce la lucru, iar al doilea a fost afectat la infirmerie, pentru a se ocupa de ceilalti zece bolnavi. In 1804, Amiralitatea engleza a validat, in sfarsit, descoperirea lui Lind, iar scorbutul a disparut din flota engleza fara ca motivul eficacitatii lamailor sa fi fost elucidat. De-abia in 1932 a venit explicatia: portocalele si lamaile contin o substanta invizibila care previne si vindeca scorbutul. I s-a dat numele de vitamina C. Fructele nu combat cancerul Cine nu ar fi gata sa manance fructe impotriva cancerului? Descoperirea lui Lind a