Le găseşti în supermarketuri, indiferent de sezon, dar de multe ori eviţi să le cumperi, pentru că nu ştii exact la ce ar putea fi bune.
1. Spanacul întăreşte oasele
Este bogat în fier, potasiu, calciu, vitaminele A, C, E şi K şi în acid folic. De aceea, spanacul ar trebui să se regăsească în dieta ta cel puţin o dată pe săptămână. Datorită potasiului, spanacul este recomandat pentru protecţia inimii. Iar conţinutul de calciu şi de vitamina K asigură sănătatea oaselor, ceea ce face din această legumă un aliat al femeilor predispuse la osteoporoză. O altă substanţă prezentă în spanac, luteina, întârzie tulburările vederii cauzate de înaintarea în vârstă (cataractă, degenerescenţă maculară). În sezon, îl poţi mânca crud, în salate sau fiert în baie de aburi, cu puţin ulei de măsline. În acest sezon, îl găseşti congelat, în supermarketuri, iar calităţile nutritive sunt bine păstrate.
De asemenea, poţi prepara un suc de spanac, care este un remediu excelent în cazurile de anemie, dar şi în combaterea asteniei.
2. Sfecla roşie combate anemia
Sursă de vitamine (A, C, B1, B5, B6, E, acid folic) şi minerale (calciu, magneziu, zinc, fosfor, fier), sfecla este indicată în special iarna şi primăvara, pentru a combate stările de epuizare fizică şi psihică specifice. Sucul de sfeclă este recomandat mai ales persoanelor anemice şi femeilor însărcinate, datorită acidului folic. Însă nici cardiacii nu ar trebui să evite această rădăcinoasă, deoarece asigură necesarul zilnic de potasiu.
Culoarea intensă a sfeclei este indiciul că această legumă este eficientă în prevenirea cancerului. O salată cu multiple beneficii este cea de sfeclă roşie, amestecată cu puţin hrean.
3. Lintea reduce colesterolul
S-a dovedit că flavonoizii din linte reduc nivelul colesterolului „rău” (LDL) din sânge şi, în plus, împiedică oxid