Grâul, secara, orezul brun şi porumbul oferă energie organismului şi ajută la arderea kilogramelor în exces. Consumate la fiecare mic dejun, cerealele reglează tranzitul intestinal şi scad glicemia. Studiile arată că femeile care le consumă frecvent au un risc cu 30 la sută mai mic de a se îngrăşa. Prin conţinutul mare de fibre şi prin absenţa colesterolului, cerealele integrale accelerează tranzitul intestinal şi modifică microflora intestinală. Specialiştii apreciază că un consum frecvent de cereale contribuie la scăderea în greutate şi la reducerea nivelului zahărului din sânge. Cerealele integrale sunt sărace în grăsimi şi în colesterol şi bogate în acizi graşi esenţiali, fosfor şi complexul de vitamine B.
De ajutor în diete
Femeile care consumă cereale integrale au un risc cu 30 la sută mai mic de a se îngrăşa, arată un studiu realizat la Universitatea din Michigan, SUA. Explicaţia: persoanele amatoare de cereale consumă mai multe fibre şi mai puţine grăsimi în timpul zilei. Dar efectul acesta nu se remarcă la bărbaţi.
În cadrul studiului, persoanele de sex masculin şi-au menţinut greutatea, indiferent de ora la care au consumat cereale. La aceeaşi concluzie a ajuns şi profesorul Walter Willett de la Universitatea Harvard din Boston. Acesta a demonstrat că femeile care consumă cereale la micul dejun au un risc de a deveni supraponderale de două ori mai mic decât cele care exclud aceste alimente la micul dejun.
Grâul, bun pentru creier
Grâul, o cereală foarte sănătoasă, conţine aproape toate oligoelementele şi foarte multe vitamine, dintre care cele mai importante sunt vitaminele B6 şi B12, esenţiale pentru buna funcţionare a creierului. Datorită proprietăţilor nutritive, emoliente, laxative, antidiuretice, tonice, remineralizante, reconfortante şi sedative, terapia cu grâu este benefică