Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a dat asigurări că scandalul produselor congelate din carne de cal în loc de carne de vită nu constituie o criză sanitară.
Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului pentru Sănătate şi Politica consumatorilor, Tonio Borg a declarat marţi, 12 februarie, că “Nu suntem în faţa unei situaţii de pericol sanitar“, adăugând că “Aici este vorba de o problemă cu etichetarea. Carnea nu a fost etichetată corect”. În cadrul unei conferinţe de presă, Vincent a reamintit că UE intervine doar în caz de pericol sanitar pentru a interzice comercializarea unui produs.
“O dată ce un produs este pus pe piaţă, ţine de competenţa şi responsabilitatea statelor membre să verifice dacă produsul este fără pericole şi conform cu legislaţia”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt, explicând că “Statele membre sunt încă în cursul anchetelor şi vor continua să facă schimb de informaţii”. Acesta a subliniat însă faptul că în “48 de ore am putut să ne facem o idee despre ceea ce se întâmplă”. Putem urmări cine ce a făcut. Însă revine statelor membre să verifice ceea ce s-a întâmplat şi să ia măsurile la nivel penal”.
Scandalul a izbucnit în Marea Britanie după ce lasagna, produsă de gigantul alimentar suedez Findus, ce trebuia să fie de vită, s-a dovedit a conţine carne de cal, mai ieftină ca cea de vită. Aceste produse au fost fabricate de un subcontractant francez, societatea Comigel. Carnea în cauză, de origine românească, conform autorităţilor franceze, a tranzitat printr-un comerciant cipriot, apoi unul olandez, înainte de a sosi la furnizorul francez, Spanghero, şi de a fi direcţionată către preparator, Comigel
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a dat asigurări că scandalul produselor congelate din carne de cal în loc de carne de vită nu constituie o criză sanitară.
Frederic Vincent, purtător de cuvânt al