În cei aproape 30 de ani petrecuţi în restaurantele vagon ale CFR, a gătit pentru personalităţi precum Traian Băsescu, Ion Iliescu sau Florin Piersic şi a câştigat mai multe concursuri de gastronomie alături de colegii săi.
Pasiunea lui Gheorghe pentru bucătărie a început încă din adolescenţă, când la vârsta de 14 ani făcea bani de buzunar din vânzarea de mici şi de răcoritoare în parc. Tânărul de atunci nu visa că va deveni bucătar pe vagoanele restaurant.
De tren, tot din copilărie a fost fascinat. „În Olteniţa, localitatea unde am copilărit, eram prieten cu un mecanic de locomotivă cu aburi, nea’ Mihai, care mă lăsa să-l ajut, împreună mai mulţi copii, să întoarcă locomotiva, prin împingerea unor bârne de lemn. Încă de pe atunci îmi plăceau trenurile“, a spus bucătarul.
Specialistul în gastronomie îşi aminteşte cu nostalgie de vremurile în care vagoanele restaurant erau pline de oameni, mulţi dintre ei alegând să călătorească pe distanţe scurte, spre exemplu de la Bucureşti la Ploieşti, special pentru a lua masa în tren. „La prepararea mâncării foloseam plita cu cărbune, nu ca acum pe cea electrică, iar alimentele aveau un gust deosebit. Erau foarte solicitate clătitele, papanaşii, pulpa de porc la tavă sau escalopul cu sos de vin. Şi acum vin oameni, dar mai puţini decât atunci“, a explicat Gheorghe Ivan.
Personalităţile, clienţii săi fideli
Expertul în arta culinară se declară îndrăgostit de meseria pe care o practică, iar dacă ar fi să o ia de la capăt tot asta ar face. Ştie sute de reţete culinare din bucătăria tradiţională românească, dar şi din cele străine. Cu toate acestea, Gheorghe Ivan mărturiseşte că preferă să prepare specialităţile noastre.
Preparatele sale au fost savurate de mari actori precum Florin Piersic sau Dem Rădulescu, dar şi de preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, fostu