Hrana de fiecare zi ne influenţează sănătatea şi speranţa de viaţă. Nu mai este o noutate pentru nimeni că o dietă sănătoasă ne ajută să fim în formă şi să trăim mai mult. Un
Hrana de fiecare zi ne influenţează sănătatea şi speranţa de viaţă. Nu mai este o noutate pentru nimeni că o dietă sănătoasă ne ajută să fim în formă şi să trăim mai mult. Un studiu american, efectuat timp de 10 ani, a demonstrat că voluntarii care au preferat o dietă bogată în legume, fructe, peşte şi carne de pasăre au şanse să trăiască mai mult decât alt grup de voluntari care au ales un meniu mai puţin sănătos.
În mod special, "American Heart Association" recomandă consumul de peşte de două ori pe săptămână pentru ca organismul să acumuleze suficiente grăsimi omega 3. Iar un meniu care conţine peşte - fie cod, plătică, ton sau biban - este o alegere excelentă, care îndepărtează riscul de a suferi de depresie, artrită şi unele forme de cancer.
Referindu-se la dieta longevităţii, fitonutriţionistul Eugen Giurgiu precizează care sunt beneficiile acesteia şi recomandă grupele de alimente sănătoase:
Fructele şi legumele antioxidante sunt incluse în lista alimentelor care prelungesc viaţa deoarece sunt bogate în vitaminele A, E şi C - antioxidanţi de renume - care reuşesc să lupte cu radicalii liberi. Putem aduna rezerve de antioxidanţi dacă mâncăm legume - morcovi, castraveţi, salată verde, spanac, ştevie, ciuperci, broccoli, sfeclă roşie, ardei, varză, conopidă, dovlecei, dovleac de iarnă, roşii. Fructele-vedetă ale dietei sunt: perele, caisele, fructele de pădure (mure, coacăze, zmeură), citricele şi fructele uscate (caise, stafide, struguri, mango, kiwi).
Spanacul, de exemplu, un remineralizant de mare valoare, conţine şi vitamine cu efect antioxidant şi se consumă, de preferinţă, crud. Specialiştii consideră spanacul un medicament pentru numeroa