Resveratrolul este un antioxidant de 4-5 ori mai puternic decât beta-carotenul, de 50 de ori mai puternic decât Vitamina E şi de 20 de ori mai puternic decât Vitamina C, arată studiile de specialitate.
Cercetările epidemiologice au asociat consumul regulat de vin roşu, obicei tradiţional în Franţa, cu o scădere a morbidităţii cardiovasculare. S-au încercat multe explicaţii şi una dintre ele a fost prezenţa în vin a unei substanţe numite resveratrol. Pe măsură ce studiile au avansat, s-a constatat că nu numai vinul este o sursă de resveratrol. Strugurii roşii, afinele şi rodiile sunt alte alimente care abundă în această substanţă.
Pentru ca organismul să primească doza zilnică necesară de resveratrol, recent, pe piaţa farmaceutică din România, s-a lansat un supliment alimentar, care are în 95% din compoziţie acest antioxidant. Producătorii susţin că datorită conţinutului atât de ridicat de resveratrol, suplimentul creşte tonusul şi elasticitatea pielii şi împiedică îmbătrânirea prematură. De asemenea, potrivit producătorilor, produsul are rezultate deosebite ca adjuvant în curele de slăbire. În plus, oferă puternică protecţie antioxidantă, creşte imunitatea organismului, stimulează înmulţirea celulelor sănătoase şi capacitatea lor de regenerare, neutralizează efectele radiaţiei ionizante şi ultraviolete, este eficient în detoxifierea ficatului, oferă protecţie împotriva degenerării neuronale, are efect antiinflamator, antibacterian şi antialergic.
În acelaşi timp, suplimentul oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare, reduce tulburările circulatorii periferice şi tulburările ischemice cerebrale, normalizează nivelul colesterolului şi al glucidelor în sânge, previne apariţia maladiilor oncologice şi este adjuvant în tratamentul cataractei şi a glaucomului.
Suplimentul alimentar pe bază de resveratrol este contraindicat persoanelor care