Un studiu alarmant realizat de Centrul de Control şi Prevenire a bolii din SUA (CDC) şi citat de Daily Mail scoate la iveală faptul că porţiile din meniurile restaurantelor sunt, în medie, de patru ori mai mari în prezent faţă de anii '50.
Graficul arată că un pahar cu băutură răcoritoare oferit azi de restaurante este de şase ori mai mare, iar hamburgerii şi porţiile de cartofi prăjiţi sunt de trei ori mai mari.
De asemenea, astăzi putem cumpăra ciocolată cu 1.233% mai mare decât cea comercializată la începutul secolului XX.
Potrivit aceluiaşi grafic, adulţii de astăzi sunt, în medie, cu 11,7 kilograme mai grei decât în anii 50. Femeile cântăresc, în medie, cu 11,1 kilograme mai mult, iar bărbaţii cu 12,7 kilograme mai mult faţă de cei de la mijlocul secolului trecut.
Băuturile carbogazoase care se serveau în recipiente de 200 de mililitri au ajuns să fie astăzi oferite în cantităţi de 1.2 litri, ceea ce înseamnă o porţie cu 783% mai mare.
Un hamburger care cântărea 110 grame în urmă cu 60 ani, cântăreşte, în restaurantele de astăzi, 340 de grame, iar o porţie de cartofi prăjiţi a crescut de la 80 de grame la 190 de grame.
Studiul CDC sugerează că restaurantele s-au transformat în automate care furnizează porţii de mâncare care pot hrăni mai multe persoane. Fără să vrea, clienţii ajung să consume cantităţi mai mari de hrană şi mult mai multe calorii.
“Dacă vrem să mâncăm sănătos şi atunci când ieşim în oraş, trebuie să urmăm câteva sfaturi simple. Să comandăm cele mai mici porţii din meniu, să împărţim mâncarea cu un prieten, să mâncăm jumătate acolo şi să luăm restul la pachet, sunt doar câteva lucruri pe care le putem face ca să ne ferim de pericolele exceselor alimentare”, se arată în studiul citat.
Specialiştii avertizează că rata mare a obezităţii, cu 35.7 % dintre americanii adulţi suferind de această boală