Aproape langa fiecare scoala din municipiul resedinta se afla cate o unitate care comercializeaza produse de tip fast-food. Pozand intr-un act caraghios de grija fata de elevi, Ministerul Sanatatii a incercat sa opreasca, in urma cu un an, comercializarea acestor produse in apropierea unitatilor scolare. In realitate, insa, ministerul nu a luat niciun fel de masura. Practic, este oprita comercializarea de fast-food doar de catre unitatile amplasate pe locuri inchiriate sau concesionate de scoli. Mai mult, in normativul emis de minister se spune foarte clar ca alimentele in cauza sunt "nerecomandate", nu interzise, astfel ca inspectorii sanitari nu pot sanctiona firmele respective. In tot acest timp, medicii si organizatiile care militeaza pentru o viata sanatoasa trag nenumarate semnale de alarma, spunand ca, pe langa obezitate, boli digestive sau chiar cancer, produsele fast-food pot provoca si grave afectiuni de ordin psihic. In municipiul Vaslui, comercializarea produselor de tip fast-food in apropierea unitatilor scolare a devenit una dintre afacerile cele mai profitabile. Aproape ca nu este institutie de invatamant langa care sa nu existe un chiosc care sa vanda hamburgeri, sandvisuri, kebab ori shaorma. Inainte de a fi pregatite, alimentele fast-food sunt deshidratate, congelate sau imbuteliate (pentru a parea cat mai proaspete), procese care scad atat valorile nutritive, cat si gustul natural al mancarurilor. Totusi, produsele au un gust aparte, pe care nu il gasim nici in mancarea preparata acasa, nici la alte alimente. Acesta este asigurat prin adaosul de arome alimentare, care, daca nu dauneaza in momentul ingerarii lor, devin extrem de periculoase in timp. Deshidratarea si congelarea alimentelor schimba culoarea initiala, iar datorita colorantilor aceste alimente capata o culoare care le face sa para mai apetisante decat sunt in realitate. S-a dovedit ca a