Foto: Thinkstock Capcana gustărilor crocante şi delicioase, dar pline de calorii, poate fi evitată aflând ce alimente la fel de ispititoare putem consuma, astfel încât să nu ne alegem cu kilograme în plus.
De mare ajutor într-un astfel de „exerciţiu” alimentar sunt, în primul rând, apa şi ceaiul verde. Acestea „taie” foamea şi contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Ceaiul verde e lipsit de calorii, în schimb conţine antioxidanţi cu rol în protecţia organismului împotriva cancerului şi a bolilor cardiovasculare. În curele de slăbire, ca şi în menţinerea siluetei, ceaiul verde activează o serie de mecanisme implicate în menţinerea echilibrului ponderal, având acţiune diuretică, împiedicând retenţia apei în ţesuturi şi susţinând procesul de eliminare a celulelor grase din ţesuturile adipoase. Medicul francez Laurent Chevallier, autor al cărţii „Poruncile mele alimentare”, susţine că soluţia cea mai bună pentru evitarea tuturor formelor de „ronţăit” care ne dereglează organismul este aceea de a bea apă sau ceai înainte de a consuma chiar şi un aliment „sănătos”. Astfel, explică specialistul francez, ne dezvăţăm organismul să mănânce toată ziua.
Fără chips-uri, alune sărate sau prăjite, fără mezeluri ... este o altă regulă recomandată de specialistul francez. Alegeţi mai bine legumele „crocante”, cum ar fi morcovii, ridichile sau castraveţii, asezonate cu un sos de brânză albă cu conţinut redus de grăsime, în care adăugaţi arpagic sau tarhon şi puţină zeamă de lămâie. Optaţi pentru dresing-urile de salate preparate în bucătăria de-acasă, nu pentru cele din comerţ, preparate industrial.
O gustare bună între mese poate consta şi în fructe mai puţin dulci, cum ar fi merele sau prunele. Întotdeauna trebuie să alegeţi alimente de bună calitate, chiar dacă sunt un pic mai scumpe. De pildă, în locul unor brânzeturi procesate, insipide,