ALIMENTATIE ECHILIBRATA Georgeta Licsandru SteluTa Indrei Sunt produsele "bio" o alternativa la alimentatie sanatoasa? Sunt mai sanatoase produsele "bio" decat cele conventionale? La aceste intrebari ne raspunde prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: "Produsele alimentare biologice sunt mai sanatoase decat cele conventionale, insa numai daca echivalentul lor conventional este sanatos. Daca alimentul de referinta este daunator, in orice sistem l-ai obtine tot asa ramane".
Reguli In cultivarea cerealelor, legumelor, fructelor trebuie respectate reguli stricte pentru ca acestea sa poata fi certificate ca biologice. Sunt interzise ingrasamintele chimice de sinteza, pesticidele, conservantii de sinteza - substante cu impact negativ asupra sanatatii noastre. Nu sunt permise utilizarea organismelor modificate genetic, administrarea de hormoni de crestere animalelor. Produsul este urmarit pe tot lantul alimentar: de la solul in care se cultiva cerealele cu care este hranit animalul pana la modul de viata al acestuia.
Datorita faptului ca nu sunt contaminate cu pesticide, cu micotoxine, produsele "bio" certificate pot preveni imbatranirea precoce, bolile cronice si pot creste capacitatea de munca fizica sau intelectuala. Pesticidele folosite in agricultura traditionala pot afecta sistemul nervos, iar micotoxinele pot provoca intoxicatii grave atat la animale, cat si la oameni. Daca animalul a primit un tratament cu hormoni estrogeni sau cu antibiotice, produsele obtinute de la el nu mai pot fi numite biologice. Dimpotriva, asemenea alimente pot determina tulburari hormonale si pot creste riscul de cancer.
Orice aliment poate fi ecologic De la legume, fructe si pana la carne, oua, lactate, orice aliment poate deveni biologic, ecologic sau organic daca se respecta regulile de productie. Acest lucru nu inseamna ca un produs biologic este si dietetic. @