Capitanul jandarm Vitia Mereanu, maestru in arte martiale, a petrecut cativa ani intr-o manastire shaolina din China.
de CARMEN PLESA Legendele spun ca shaolinii puteau sa zboare prin vazduh si sa mearga pe apa In 1999, un jandarm roman poposea la calugarii dintr-o manastire shaolina aflata in unul dintre muntii sacri ai Chinei, la 1.000 de kilometri sud de Beijing. Atunci, capitanul Vitia Mereanu a stat doar o luna, dar s-a intors peste un an, cu o bursa din partea Jandarmeriei si a Ministerului de Interne. S-a specializat, timp de patru ani, in limba, cultura si civilizatie chineza, dar a profitat de fiecare clipa libera pe care o avea pentru a se intoarce in mijlocul calugarilor shaolini.
REGIM. La manastire, calugarii se antreneaza zilnic pana la 12 ore. Hrana lor este exclusiv vegetariana.
Desteptarea, la 4:30, este urmata de exercitiile fizice si cele de respiratie si o alergare pe pantele muntilor. La micul dejun se servesc fierturi din cereale, cate doi-trei coltunasi umpluti cu verdeata, dar si supe. Shaolinii nu se feresc sa manance la micul dejun ceapa si usturoi. Supele se consuma la sfarsitul mesei, pentru ca, spun chinezii, ele trebuie "sa umple locurile ramase goale". Nu lipsesc ceaiul si apa fierbinte. De altfel, cat timp a stat la manastirea shaolinilor, jandarmul roman nu i-a vazut pe calugari ca beau apa rece - doar calda sau fierbinte.
Dupa micul dejun fiecare calugar isi executa sarcinile. Pentru ca avea un statut special, Vitia Mereanu nu trebuia sa participe la treburile "casnice" din manastire, dar le dadea calugarilor cu placere o mana de ajutor.
Urma prima parte a antrenamentului in arte martiale, apoi tehnicile de folosire a armelor - sabie, sulita etc.
Pranzul shaolinilor este compus din orez si diverse mancaruri de legume - varza cu ardei iute, soia incoltita, fasole, cartofi taiati in feli