Producţiile medii realizate în 2012 la grâu sunt de 1.500 - 2.000 de kilograme la hectar, iar la rapiţă între 500 de kilograme până la 1.100 de kilograme la hectar, a declarat, astăzi Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Sursa: REUTERS
"La ora la care vorbim, ne aflăm în situaţia cea mai dezastruoasă, cred, din ultimii 50 de ani. Am colectat datele înaintea dânşilor (autorităţilor - n.r.) în ceea ce priveşte producţiile realizate şi în curs de realizare la cele două culturi (grâu şi rapiţă - n.r.) în 2012 şi vă spun că producţiile arată undeva asemănător cu anii '50", a spus Baciu, la un seminar de specialitate, citat de Agerpres.
El a precizat că cifrele privind producţiile au fost luate de la producătorii care folosesc tehnologie în agricultură şi nu de la gospodăriile populaţiei.
Potrivit acestuia, la grâu, producţia medie este în jurul a 1.500 - 2.000 de kilograme de grâu la hectar, fiind şi excepţii, precum judeţul Galaţi, unde se recoltează între 300 şi 500 de kilograme de grâu la hectar, la fel şi în judeţele Vaslui şi Brăila.
"Să nu vă mai spun că rapiţa a ajuns undeva între 500 - până la 1.100 de kilograme la hectar, maximum. Acestea sunt producţiile medii realizate până acum la aceste două culturi", a precizat Baciu.
Laurenţiu Baciu a atras atenţia că o cauză pentru această situaţie este lipsa irigaţiilor, dar şi lipsa banilor, în condiţiile în care un litru de apă pentru irigat a ajuns să fie mai scump decât un litru de apă minerală.
Producţia medie de grâu la hectar s-a diminuat cantitativ cu 20% în acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar preţul grâului la producători a crescut cu circa 20-25% în timpul recoltării, însă calitatea este ”nemaiîntâlnită în ultimii 25 de ani”, au spus astăzi și reprezentanții Organi