Renumiţi pentru stimularea digestiei, eliminarea toxinelor din organism, reglarea tensiunii arteriale, stimularea metabolismului, a activităţii cerebrale şi a functiilor hepatice si renale, strugurii sunt recomandaţi în special persoanelor care au nevoie de o mai bună hidratare, dar şi de un aport sporit de vitamine. Şi asta pentru că strugurii conţin 73% apă, 23% zaharuri şi 3% vitamine din complexul B, vitaminele C, A, PP si K, dar şi săruri minerale de potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, siliciu.
Deja mulţi nutriţionişti recomandă persoanelor care au probleme cu greutatea diete cu struguri, explicaţia fiind prezenţa sărurilor de crom în boabele de struguri. De asemenea, strugurii conţin antioxidanţi polifenolici, cum ar fi resveratrol (cunoscută sub numele de "paradoxul francez", este o substanţă care previne îmbătrânirea prematură), quercetină (face parte din grupul bioflavonoidelor şi inhibă creşterea celulelor canceroase), procianidină (o moleculă binecunoscută pentru proprietatea de a scădea colesterolul) şi antocianină (un pigment solubil în apă), care pot foarte bine să ajute la scăderea în greutate, după cum susţin specialiştii citaţi de revista "Life Extension".
Sâmburi din struguri au un conţinut ridicat de polifenoli (antioxidanţi care previn formarea radicalilor liberi, luptând împotriva îmbătrânirii pielii). Cura cu struguri este indicată în tratamentul anemiei, astmului, tuberculozei şi combate cu succes oboseala. Experţii în nutriţie şi boli metabolice, care atrag atenţia că o dietă cu struguri este mult mai eficientă în combinaţie cu exerciţiile fizice, au realizat o listă cu recomandări pentru o astfel de cură de slăbit:
Etapa 1
Consumaţi un pumn de boabe de struguri la micul dejun, principala masă a zilei. Specialiştii avertizează că este de evitat să săriţi peste micul dejun, pentru că imediat după trezire, cortizolu