Unul din zece copii nu poate face diferenţa între gusturi, arată un studiu al Universităţii New South Wales din Sydney (Australia). Acest lucru ar putea duce la schimbări în dietă şi, în cele din urmă, la obezitate, scrie newscientist.com.
David Laing, coordonatorul cercetării, şi colegii săi au testat 432 de copii cu vârste între 8 şi 12 ani. Fiecare a fost pus să guste o băutură pe bază de apă, conţinând zahăr, sare, acid citric sau clorhidrat de chinină (responsabile pentru gustul dulce, sărat, acru, respectiv amar).
După ce au băut, copiilor le-au fost arătate trei fotografii, fiind puşi să o aleagă pe cea care reprezenta gustul băuturii. Una dintre fotografii prezenta gustul corect, alta - un gust incorect, în timp ce a treia reprezenta un pahar cu apă (pentru cazurile în care copiii nu au simţit niciun gust).
Experimentul a fost repetat pentru cinci concentraţii diferite ale fiecărui "ingredient", astfel că fiecare copil a gustat din 40 de băuturi.
Înainte de cercetare, s-a stabilit că un participant are o "tulburare de gust" dacă identifică greşit trei din cinci concentraţii ale aceluiaşi gust. În mod surprinzător, 41 dintre repondenţi, adică 9,5% din total, au îndeplinit acest criteriu. Mai mult, două treimi dintre copii nu au fost în stare să identifice gustul dulce.
Copiii cu infecţii ale urechii pot avea probleme cu senzaţia de gust
Tulburările de gust pot fi cauzate de diverse boli, printre care paralizia facială, diabetul sau insuficienţa renală. Totuşi, un alt studiu, efectuat de sud-coreeni, a găsit o legătură puternică între infecţiile urechii şi deficienţele de gust.
Cercetarea făcută pe 42 de copii a arătat că unul dintre nervii implicaţi în "descifrarea" gusturilor trece prin urechea internă, în drumul său spre creier. Virusurile şi bacteriile pot distruge nervul şi deteriora senzaţiile de gust, susţine Laing