Ramanem in universul gastronomiei vegetariene, cu Elena Nita Ibrian si retetele ei. "N-o sa va dau niciodata o reteta pe care n-am incercat-o. Eu nu culeg retete. Eu le creez si le incerc. Le verific proprietatile, care la ce este buna, care si cum se pregateste."
Ramanem in universul gastronomiei vegetariene, cu Elena Nita Ibrian si retetele ei. "N-o sa va dau niciodata o reteta pe care n-am incercat-o. Eu nu culeg retete. Eu le creez si le incerc. Le verific proprietatile, care la ce este buna, care si cum se pregateste." Elena Nita Ibrian recomanda sa se evite prelucrarea prea accentuata a ingredientelor, pentru ca cele mai multe dintre ele isi pierd din calitati prin fierbere, prajire, frigere sau coacere. "Altele - cum ar fi nautul, crupele de porumb, boabele de soia - trebuie totusi prelucrate, nu le poti manca asa."
Despre ulei
"Uleiul, in alimentatie, poate fi inlocuit cu seminte - nucile sau alunele pot contribui la necesarul de uleiuri. Daca vrem totusi sa folosim ulei, e mai bun «oloiul» presat la rece. Iar turtele obtinute prin presarea semintelor de floarea-soarelui sau de porumb sunt foarte bune pentru sarmale sau budinca"â¦
Flori in mojar
"Toate florile sunt bune" - imi atrage atentia doamna Elena Nita Ibrian, cand ma arat nedumerit. "Trandafirul se usuca si se poate face o pulbere pe care o folosesti in creme. La clatite, se pot pune flori de maces. Eu adun galbenele, musetel, trei-frati-patati, salcam - dar numai din cel cu floare alba - crizanteme, trifoi sau muguri de lucerna. Folosesc florile asa sau le pisez in mojar si le fac sosuri, cu cremogen, sau le pastrez in zahar invertit. Pulberea de trandafir o folosesc si la coliva, in loc de cacao".
Zahar invertit
Stii deja: cel mai bun inlocuitor al zaharului este mierea naturala, dar daca nu ai, poti prepara si tu zahar invertit. Ai nevoie de un kilogr