Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, miercuri, că reducerea TVA la alimente este o măsură care are un impact pozitiv pentru reducerea economiei negre, dar că acest efect pozitiv "este foarte discutabil în ceea ce priveşte reducerea preţurilor", potrivit Mediafax.
"Măsura (reducerea TVA la alimente - n.r.) are un impact pozitiv pentru reducerea economiei negre. De ce? Deoarece modul în care este prevăzută a se efectua este o tehnică care există în Turcia, de exemplu a avut efecte pozitive în sensul că firmele care vând asemenea produse trebuie să factureze produsele respective la TVA de 24%, urmând ca pe baza facturilor să li se restituie diferenţa între 24% şi 9%, deci obligă la facturare. Acest efect pozitiv este însă discutabil vis-a-vis de reducerea preţurilor", a precizat Stolojan, într-o conferinţă de presă.
El a mai spus că reducerea preţurilor este greu de presupus că va avea loc, deoarece firmele care acţionează în domeniul agro-alimentar înregistrează pierderi la ora actuală şi aceste firme consideră că reducerea de TVA trebuie să îmbunătăţească situaţia financiară a acestor firme.
Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că în proiectul de buget pentru anul viitor va fi inclusă o taxă pe valoarea adăugată de 9% pentru produsele agro-alimentare de bază. Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, miercuri, că reducerea TVA la alimente este o măsură care are un impact pozitiv pentru reducerea economiei negre, dar că acest efect pozitiv "este foarte discutabil în ceea ce priveşte reducerea preţurilor", potrivit Mediafax.
"Măsura (reducerea TVA la alimente - n.r.) are un impact pozitiv pentru reducerea economiei negre. De ce? Deoarece modul în care este prevăzută a se efectua este o tehnică care există în Turcia, de exemplu a avut efecte pozitive în sensul că firmele care vând asemenea produse trebuie să fa