Doamna Florica, cum îi spun toţi cunoscuţii, are mână de aur. De 20 de ani găteşte pentru ploieştenii gurmanzi.
Pasiunea pentru gătit o are din copilărie. Mama Floricăi Badea era o gospodină desăvârşită. De la ea a deprins tainele bucătăriei. „Cele mai frumoase momente ale copilăriei mele au fost când ne făcea mama cartofi copţi, găluşte de cartofi umplute cu prune şi tăvălite prin pesmet, floricele de porumb şi nuci cu zahăr. Apoi, eram nelipsită din bucătăria preotesei din sat. Copil fiind, îmi făcea plăcere să toc ingredientele pentru salata boeuf. A venit perioada liceului, când aveau loc acele ore de lucru manual. Pregăteam plăcintă cu mere, mâncare de cartofi. În vremurile acelea femeile erau învăţate toate aceste lucruri care ţin de gospodărie", îşi aminteşte Florica.
Prahoveanca a lucrat în cadrul armatei aproape 27 de ani. După Revoluţie, priceputa bucătăreasă s-a angajat la un restaurant din Ploieşti unde şi-a făcut ucenicia.
„La început m-am ocupat de spălatul vaselor, apoi de prepararea salatelor. Abia după ce am căpătat ceva experienţă am început să fac de mâncare pentru clienţi. Am pornit de jos, dar, acum, toată lumea mă solicită pentru sfaturi şi reţete noi", spune Florica Badea.
Se satură din miros
Florica lucrează în prezent la Restaurantul „Casa Domnească". Cât este ziua de lungă, bucătăreasa nu stă locului. Poate pregăti orice reţetă culinară din cele peste 300 de reţete existente în meniu, care satisfac atât preferinţele exotice, cu variate specialităţi internaţionale, dar şi apetitul pentru gustoasele preparate româneşti.
„Am parte de un şef foarte bun la suflet care mă înţelege, mă respectă, şi, împreună cu ceilalţi angajaţi, formăm o echipă. Un lucru este clar. Dacă farfuriile se întorc goale, atunci înseamnă că mâncarea a fost bună şi eu sunt cea mai fericită. Părerea celor care iau masa la noi contează cel