Oamenii de ştiinţă americani au observat, în urma unui studiu realizat în laborator, că alcoolul nu este atât de dăunător pe cât se crede, acesta oferă beneficii organismului, printre care se numără prevenirea bolilor de inimă şi chiar prelungirea speranţei de viaţă.
Cercetarea, realizată de savanţii de la UCLA (nr. Universitatea din California, Los Angeles), a presupus administrarea a doze mici de etanol, substanţă care se găseşte în băuturile alcoolice precum vinul, berea şi cocktail-urile, unor viermi de laborator. Aceste fiinţe trăiesc în medie 15 zile, iar includerea alcoolului în „meniul zilei” i-a „ajutat” să supravieţuiască 40 de zile, dublu decât în mod normal, informează Huffington Post.
Experţii, coordonaţi de Steven Clarke, nu pot explica concret de ce etanolul a crescut speranţa de viaţă în cazul subiecţilor, dar rezultatele au arătat că pentru a trăi mai mult este bine să incluzi în regimul cotidian şi doze mici de alcool.
Oamenii de ştiinţă menţionează că pentru a beneficia de efectele pozitive ale acoolului trebuie să eviţi excesele.
Berea ţine tensiunea sub control
Studiile precedente realizate pe acelaşi subiect au arătat că berea ajută la menţinerea tensiunii în parametri normali, la prevenirea osteoporozei, dar şi la reducerea riscului apariţiei pietrelor la rinichi.
De exemplu, peste 70.000 de femei, cu vârste cuprinse între 25 şi 42 de ani, au fost urmărite pentru a se vedea legătura dintre consumul de alcool şi hipertensiune. Cele care băut bere în cantităţi moderate aveau tensiunea mai mică decât cele care beau vin sau băuturi spirtoase. Berea poate contribui la prevenirea apariţiei pietrelor la rinichi şi creşte densitatea osoasă.
Într-un alt studiu, s-a arătat că bărbaţii care consumau bere prezentau un risc redus de a avea pietre la rinichi, în comparaţie cu cei care optau pentru alte băuturi