Carnea si produsele din carne de porc se vor scumpi, pana la sfarsitul acestui an, cu procente cuprinse intre 10 si 25 la suta, a declarat, pentru Rompres, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Sorin Minea.
"Scumpirea acestor produse a inceput deja sa se vada mai ales pe segmentul produselor de lux obtinute din carne de foarte buna calitate. Estimez ca aceste majorari se vor aplica numai acestor tipuri de produse, nu si celor de slaba calitate", a precizat Minea.
Presedintele ARC a mentionat ca majorarile se vor aplica treptat, pe grupe de produse, nu pentru toate odata. Oferta procesatorilor pe piata interna este de 800-900 de produse din carne.
Minea a mai precizat ca in perioada sarbatorilor de iarna mezelarii vor veni cu mai multe promotii, ceea ce va stabiliza intr-o oarecare masura preturile.
"Preturile vor fi mentinute in perioada sarbatorilor de iarna pentru ca atunci este o perioada a promotiilor, dar din 2008 este posibil sa asistam la alte cresteri mult mai semnificative pentru carne si produse din carne de porc, tendinta care se regaseste si pe piata europeana, nu numai pe cea interna", a subliniat Sorin Minea.
La ora actuala, procesatorii romani din industria de mezeluri apeleaza la importuri de pe piata europeana in proportie de 70 la suta pentru asigurarea materiei prime si doar 30 la suta achizitioneaza de pe piata interna.
Pretul carnii de porc in carcasa atat de pe piata interna cat si de pe cea externa era, la inceputul lunii octombrie, de 1,7 euro kg, in timp ce in urma cu patru luni era de numai 1,4 euro/kg.
Potrivit datelor ARC, peste 60 la suta din piata autohtona a mezelurilor este dominata de cinci mari producatori, care isi disputa anual in jur de 600 milioane euro. Statisticile releva faptul ca aceasta industrie este sufocata si de produsele provenite di