Zăpadă multă. Bună de schi. În Alpii francezi, s-a deschis sezonul şi, de la Chamonix la Meribel, o lume încălţată cu clăpari aglomerează staţiunile de vacanţă. După kilometri de pistă parcurşi într-o singură zi (pe trasee unde, mai nou, poţi auzi vorbindu-se româneşte), oferta de "apres-ski" conţine, cel puţin în Savoia, irefuzabila tartifletă (tartiflette). O mâncare de cartofi tăiaţi felii, cu ceapă, şuncă afumată şi reblochon, dată la cuptor într-un vas de lut şi servită cu vinul casei şi pâine integrală.
CUM A APĂRUT "REBLOCHON"
Marea găselniţă a acestei celebrităţi culinare este reblochon, o brânză cu denumire de origine controlată, obţinută din lapte crud. Brânza reblochon se pare că a fost "inventată" în secolul al XIII-lea în Savoia. Ronsard, încă din 1572, o pomeneşte într-un poem, iar Joachim du Bellay, în scrierile sale de călătorie, o citează generos.
Istoria anecdotică a brânzei reblochon datează însă din timpul Evului Mediu francez timpuriu, când fermierul trebuia să plătească seniorului o dare pentru păşunatul vacilor pe alpaje. Suma era proporţională cu cantitatea de lapte produsă, dar putea fi plătită şi în natură, laptele servind, în acest caz, la fabricarea brânzei numite "tomme", rezervată seniorilor şi celor înstăriţi. Ca să plătească mai puţin, fermierul isteţ practica o mulgere (blocher) incompletă, pe care o termina după ce trecea perceptorul; astfel, avea loc o a doua mulgere (re-blocher) în urma căreia se obţinea un lapte mult mai gras.
Pentru că nu putea fi păstrat mult timp, acest lapte era transformat într-o brânză moale pentru consumul personal al fermierului, denumită reblochon.
O REŢETĂ DIN SECOLUL AL XX-LEA
La începutul secolului al XX-lea, reblochonul se mai numea şi "brânză de contrabandă". Interesant este că, în 1958, tocmai producătorii acestui sortiment de brânză sunt primi