Veterinarii braşoveni au făcut ieri o demonstraţie de asomare europeană a porcului, cu ajutorul asomatorului mecanic. Dispozitivul funcţionează după principiul unui pistol, dar în loc de glonţ, „împuşcă” o tijă prin creierii godacului. Acesta cade lat, la picioarele veterinarului, gata de tăiere
Asomarea porcului nu mai produce atâta controverse ca în anii trecuţi, când românul era în plin proces de familiarizare cu normele europene. Pe an ce trece, tot mai mulţi gospodari braşoveni renunţă la sacrificarea tradiţională şi curmă suferinţa porcului prin asomare. Dacă acum doi trei ani trecuţi avea maxim 10 clienţi per Crăciun, Constantin Puiu, medic veterinar la Vama Buzăului, are acum programare pentru 150 de capete. Simţind că lumea nu mai e atât de reticenţa, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov a făcut ieri dimineaţă o demonstraţie de asomare.
Arma veterinarului
Demonstraţia avut loc la o pensiune din zona Bran-Moieciu. Gazdele au scos din coteţ porcul sortit bunătăţurilor ce vor umple masa de Crăciun şi au încercat să-l lege.
Între timp, Constantin Puiu ne-a prezentat „arma” veterinarului - asomatorul. „Asomatorul are o componentă cu un cui percutor. El se armează şi loveşte cartuşul. Explozia prafului de puşcă împinge o tijă care intră în cutia craniană şi produce o comă profundă, prin penetrarea cortexului”. Ca să ne arate cum funcţionează, veterinarul a încărcat asomatorul cu un cartuş special, a înfiletat percutorul, a armat, apoi l-a aşezat fix pe fruntea animalului. După o mică pocnitură, porcul a căzut lat, la picioarele medicului. „Tija pătrunde cam 3-4 centimetri în craniu şi animalul nu mai simte nimic. Nu se mai zbate, cum se întâmplă în sacrificarea clasică, astfel că acidul lactic nu mai intră în carne. În consecinţă, carnea nu mai devine foarte tare, ci numai b