Sucurile dietetice au fost considerate pentru o lungă perioadă de timp „arma secretă” a persoanelor aflate la cură de slăbire. Totuşi, experţii în nutriţie sunt de părere că aceste băuturi ar fi responsabile chiar de acumularea grasimii în jurul burţii, grăsime asociată deseori cu un risc crescut de boli de inimă, notează Daily Mail.
Mai mult, aceste sucuri accelerează procesul de îmbătrânire şi ar fi responsabile de apariţia unor problemele de sănătate. Nutriţioniştii atrag atenţia că băuturile dietetice carbogazoase conţin apă carbogazoasă, coloranţi şi îndulcitori sintetici precum aspartam, acesulfatan K, zaharină sau ciclamat de sodiu. Înlocuirea zahărului cu fructoză nu modifică substanţial zahărul din fructe, care are o absorbţie mult mai lentă decât zaharoza din sfecla de zahăr.
Medicii spun că, spre deosebire de sucurile normale, care au un conţinut caloric de 45 de kilocalorii/100 de militri, băuturile dietetice oferă avantajul unui aport caloric ce tinde spre 0. Există, totuşi, şi capcane. De exemplu, sucurile din fructe cu menţiunea „fără zahăr adăugat” au propriul conţinut de zahăr şi, chiar dacă nu se adaugă zahăr din exterior, valoarea calorică a unui pahar depăşeşte 100 de kilocalorii. Aşa se face că un fresh de portocale poate conţine până la 150 - 180 de kilocalorii la un pahar.
Amanda Payne, nutriţionist de la Institutul de Alimentaţie, Nutriţie şi Sănătate, spune că metabolismul este dat peste cap din cauza îndulcitorilor artificiali, care, deşi asigură băuturii un conţinut scăzut de calorii, nu ajută la scăderea în greutate.
Îndulcitorii sintetici sunt recomandaţi persoanelor bolnave de diabet, a căror organism nu mai poate procesa insulina şi nu în cazul persoanelor sănătoase. Experţii recomandă celor care nu suferă de diabet să evite pe cât posibil aceste ingrediente.
Sucurile dietetice au fost considerate pen