Foto: Thinkstock S-a dezumflat moda din medicina ficatului, o tendinţă care supunea bolnavul de ficat la un regim sever. Bolnavul de ficat n-avea voie o sumedenie de alimente, i se recomanda cu obstinaţie să prefere brânza de vaci, ajunsă băşcălie cu porecla "brânză de veci". Mai apoi, medicina şi-a reconsiderat severitatea privitoare la regimul alimentar al hepaticului, ba, mai mult, e necesar ca bolnavul de ficat să mănânce proteine de calitate.
Studiile au arătat ceva alarmant, bolnavii de hepatite cronice şi ciroze au deficit de vitamine liposolubile: A, E, D, K. Deci 40% din bolnavii de mai sus suferă de o sărăcie din aceste vitamine liposolubile, adică dizolvabile în grăsimi. În plus, 10% din cei cu hepatite cronice şi ciroze au deficit şi de vitamine hidrosolubile, adică dizolvabile în apă. Aceştia au lipsă de vitamine din familia B, de exemplu, vitaminele B1, B12, B6, deficit şi de acid folic şi vitamina C. Deficitul de B12 şi acid folic îi provoacă hepaticului o anemie în care globulele roşii nu se mai maturizează. Sărăcia de B1 şi B12 la suferinzii de hepatite cronice şi ciroze produce neuropatii cu dureri şi amorţeli la picioare, deci cu nereguli la nervii periferici. Sărăcirea în vitamina B1 duce la efecte psihice nedorite, la defecte de coordonare a mişcărilor, la confuzie. Ficatul este cel mai mare depozit de B12, deci dacă acest organ este bolnav, apare o sărăcie de B12 şi acid folic. Este imperios ca bolnavii de hepatite cronice şi ciroze să mănânce alimente bogate în aceste vitamine şi să suplimenteze cantitatea de vitamine A, K, D, E, de vitamine din clasa B şi de acid folic.
Dar bolnavii de hepatite cronice şi cu ciroză n-au poftă de mâncare, mai ales refuză carnea şi sunt denutriţi, mai ales sărăciţi în proteine, li se topesc muşchii. În 100 grame de carne şi brânză există 20% proteine. Hepaticii trebui