Caju este un fruct exotic asemănător la gust cu fisticul. El poate fi consumat ca atare sau adăugat în unele preparate culinare şi este o importantă sursă de energie datorită procentului
Caju este un fruct exotic asemănător la gust cu fisticul. El poate fi consumat ca atare sau adăugat în unele preparate culinare şi este o importantă sursă de energie datorită procentului ridicat în grăsimi (42,2%) şi proteine (17,5%).
Fitonutriţionistul Eugen Giurgiu apreciază efectul magneziului (270 mg la 100 g) care reduce tensiunea arterială, intensitatea migrenelor şi problemele respiratorii şi al fosforului (375 mg la 100 g) benefic pentru oase şi dinţi.
Dovlecei umpluţi cu orez şi caju
Timp de preparare: o oră
Calorii: 380/porţia
Ingrediente: 500 g roşii şi ardei, 250 g orez, 6 linguri ulei de măsline, 50 g fructe caju crude, 1 kg dovlecei, 5 g cimbru, 3 cepe, 2 legături pătrunjel şi mărar
Preparare: Curăţăm ardeii, roşiile şi ceapa şi le tăiem cubuleţe. Dovleceii, curăţaţi de coajă, îi tăiem în bucăţi de 8 cm lungime. Punem orezul la fiert în apă cu puţin ulei. După 15 minute adăugăm zarzavatul, caju, verdeaţa tăiată mărunt şi le mai fierbem 10 minute. Umplem dovleceii cu această compoziţie şi-i punem la foc potrivit în cuptor. Se servesc calzi, cu iaurt.