Nemulţumit de globalizare şi comercial, Florin Radu, un pasionat din Ploieşti îşi produce, la modul profesionist, propriul „vin de garaj“. Un termen care desemnează un sortiment de vin produs handmade, în cantităţi limitate şi cu un gust aparte
Cum ar fi să-ţi faci propriul vin, dar nu după metoda bunicilor, ci la modul profesionist, folosind ustensile de producţie şi îmbuteliere, sticle şi etichetă? Iar la finalul acestor procese să pui pe masa la care ai invitat prietenii un vin la sticlă, unic şi rar, care îţi poartă amprenta personalităţii? Este ceea ce face Florin Radu, un ploieştean pasionat care şi-a transformat hobby-ul gastronomic într-o ocupaţie luată foarte în serios, în care şi-a implicat şi familia. Vinurile produse de el, pentru consumul propriu, sunt cunoscute şi sub numele de „vin de garaj“.
Povestea vinurilor de garaj
„Vinul de garaj“ are o istorie frumoasă şi picantă, la oricare altă poveste din domeniul gastronomiei. Denumirea face referire la originile acestui tip de vin, produs în Franţa, la mijlocul anilor ’90, de un grup de viticultori din Bordeaux, în semn de protest faţă de fenomenul globalizării acestui brand. „Vinul de garaj“ Bordeaux, mai tare, dar li mai dulce, personalizat şi neînvechit, a cunoscut un succes imediat, dar a iscat şi multe controverse, specialiştii considerând că nu mai reflectă caracteristicile vinului Bordeaux cunoscut.
Treptat, după stingerea conflictelor, vinul de garaj a ajuns să desemneze ceea ce face şi Florin Radu, un vin bazat pe un sortiment cunoscut de struguri, dar cu un gust aparte pentru că este produs handmade, natural, în cantităţi limitate şi cu o puternică amprentă a celui care îi dă naştere. Chiar şi marii producători au, în fiecare an, o serie limitată de vinuri din diverse sortimente. Treptat, s-au dezvoltat şi afaceri pe această nişă. Producători de vin de garaj, recunoscuţi şi