Loxynil, tepraloxydim, epoxiconazol, sunt doar câteva dintre substanţele care ajung în farfurie odată cu zarzavaturile, fructele şi alte produse agricole tratate chimic. Cercetătorii atenţionează, însă, asupra faptului că toxinele din cereale, legume şi fructe se concentrează mai rapid în organismul celor mici. Este indiscutabil faptul că trebuie să consumăm cât mai multe verdeţuri, legume şi fructe proaspete.
De asemenea, cei mici trebuie să consume cât mai multe fructe şi legume. Din păcate, aceste alimente pot fi un adevărat „cal troian” cu ajutorul căruia pătrund în organismul copiilor substanţe nocive folosite de fermieri pentru creşterea producţiilor agricole.
Un articol publicat de revista „Environmental Health Perspectives” trage un semnal de alarmă în legătură cu acest pericol.
Copiii „bio” sunt protejaţi
O echipă de cercetători condusă de Cynthia Curl, de la Universitatea din Seattle, a evaluat expunerea copiilor la pesticidele de tip organofosforic, unul dintre cele mai utilizate tipuri de pesticide agricole.
Specialiştii americani au măsurat nivelul de concentraţie a cinci metaboliţi care apar în urina copiilor ca urmare a ingerării pesticidelor odată cu diversele produse agricole tratate chimic.
Echipa americană a studiat 39 de copii cu vârste cuprinse între doi şi cinci ani. 18 dintre copii au mâncat doar alimente „bio”, care nu au fost tratate cu pesticide. Restul de 21 de copii din lotul studiat au fost hrăniţi cu alimente „normale”, tratate chimic în limitele conforme cu reglementările existente în SUA.
Rezultatele au arătat că în cazul copiilor care au mâncat alimente tratate convenţional, nivelul concentraţiilor reziduurilor chimice din urină a fost de nouă ori mai ridicat decât în cazul copiilor care au fost hrăniţi cu alimente „bio” (0,34 micromoli