Chiar dacă anul acesta sărbătorile de Paşti „cad” cu aproape două săptămâni mai devreme faţă de anul trecut, crescătorii spun că vom avea miei din belşug pentru masa tradiţională. Dacă anul trecut kilogramul de carne de miel putea fi cumpărat cu 20-22 de lei, în acest an prețul sare la 25 de lei.
Mieii au apărut deja în stânele din județul Sibiu iar oierii spun că până la Paști vor ajunge la greutatea optimă pentru sacrificare. Asta, chiar dacă în acest an sărbătorile cad cu aproximativv două săptămâni mai devreme, comparativ cu anul trecut.
”Campania de fătări la specia ovine, chiar şi la caprine, a început. Pentru consumul intern, în perioada de paşti, miei or să fie din abundenţă”, spune Marcel Andrei, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine și Caprine.
25 de lei kilogramul de carne de miel
Dacă anul trecut kilogramul de carne de miel putea fi cumpărat cu 20-22 de lei, în acest an prețul sare la 25 de lei. ”Preţurile la carcasă vor fi undeva la 25 de lei. Din cauza condiţiilor şi a secetei care a fost în toamna anului 2011 furajăm animalele de la începutul lui decembrie, deci o perioadă foarte lungă”, adaugă Marcel Andrei.
Ciobanii spun însă că sunt dispuși să mai lase din preț, în cazul în care un client cumpără mai mulți miei.
„Avem vreo 200 de miei de Paşte, avem capre multe, nu ne prind Paştele fără miei. Mai negociem, mai scădem, totdeuna îi dăm, nu rămânem niciodată cu miei”, spune Alexandru Clapa, un oier cu state vechi.
Cei mai mulți miei merg la export
Ca și în anii trecuți însă, cea mai mare parte a producției de miei se va duce la export, unde kilogramul de miel ”în viu” se vinde cu aproximativ 3 euro.
”Sperăm ca piaţa externă să asimileze iar multă carne de la noi din ţară, această piaţă ne-a şi salvat în fiecare an, altfel