Romanilor nu le place prea mult carnea de vita, consumul urmand sa scada, pana la sfarsitul anului 2009, la 2,6 kilograme/locuitor, fata de nivelul de 6,8 kilograme/locuitor, in 2008.
Carnea de vita reprezinta doar 10 procente din consumul de carne din Romania, fata de media de 40% din Uniunea Europeana, potrivit Ministerului Agriculturii.
Reprezentantii ministerului sustin ca ar trebui crescute mai multe rase de vaci pentru carne, mai profitabile decat rasele crescute pentru lapte, mai ales avand in vedere deficitul de carne de vita, de peste 200.000 de tone pe an, din Uniunea Europeana.
"In momentul de fata acest tip de vaca nu este foarte raspandit in Romania. Vorbim de un efectiv de 29.000 de exemplare, adica nu mai mult de 2,3% din numarul total de", au declarat reprezentantii ministerului.
Crescatorii ar trebui sa se orienteze spre rasele de carne si datorita costurilor mai reduse necesare pentru achizitionarea tehnologiei, comparativ de cea necesara pentru rasele de lapte.
In primele sase luni ale anului, numarul bovinelor din Romania depasea 2,6 milioane de capete, 35% fiind vaci din rasa Baltata romaneasca.
Romanilor nu le place prea mult carnea de vita, consumul urmand sa scada, pana la sfarsitul anului 2009, la 2,6 kilograme/locuitor, fata de nivelul de 6,8 kilograme/locuitor, in 2008.
Carnea de vita reprezinta doar 10 procente din consumul de carne din Romania, fata de media de 40% din Uniunea Europeana, potrivit Ministerului Agriculturii.
Reprezentantii ministerului sustin ca ar trebui crescute mai multe rase de vaci pentru carne, mai profitabile decat rasele crescute pentru lapte, mai ales avand in vedere deficitul de carne de vita, de peste 200.000 de tone pe an, din Uniunea Europeana.
"In momentul de fata acest tip de vaca nu este foarte r