Ah! Saramurile de crap à la Sam Sara! Cum nu pot să mă despart de amintirea gurmandă a prînzului mîncat la Cernavodă, cînd toate papilele-mi dansau fericite sub apăsarea inspirată a gustului inconfundabil al peştelui sărat, ca o navă la chei sub muntele de mămăligă!
Ah! Saramurile de crap à la Sam Sara! Cum nu pot să mă despart de amintirea gurmandă a prînzului mîncat la Cernavodă, cînd toate papilele-mi dansau fericite sub apăsarea inspirată a gustului inconfundabil al peştelui sărat, ca o navă la chei sub muntele de mămăligă! Cum nu pot trece în uitare eleganţa şi rafinamentul Marianei Iofcea, care, citindu-mi în suflet, m-a întrebat la terminarea porţiei, de la simplu la complex: “Mai vreţi?”…
Eram după ultima seară de vară la Cernavodă, cînd, pentru a binecuvînta recolta de grîu, oamenii sărbătoreau. O lume dezlănţuită, dar paşnică în sinea ei. Tipologia românului fericit, care se bucură din te miri ce şi face din orice o sărbătoare. Prînzul la Restaurantul Sam Sara, după părerea mea unicul local din România cu florărie şi ecran de cinema, a fost dominat de saramura de crap şi de dulceaţa de Mariana Iofcea. Prima, avînd la bază un cotlet de peşte, dat cu sare şi uşor condimentat după gust. Pus apoi pe grătar, alături de legumele gata pentru copt: ardei iute, în feliuţe subţiri, ardei dulce, ceapă, usturoi. Se iau legumele, se ţin puţin pe foc împreună cu apă, iar cînd peştele s-a făcut, se opăreşte cu zeama obţinută şi se mai lasă două-trei minute pe foc. Mariana Iofcea face zilnic împreună cu bucătăresele ei, Rodica Bucur şi Elisabeta Bică, cea mai bună saramură din Cernavodă. Au mîncat din ea interpreta de muzică populară Matilda Pascal-Cojocăriţa, ambasadorul Canadei în România şi ultimii pe listă noi, cei de la Jurnalul de Bucătărie, care am “împrumutat” de la ea reţetele, pentru a le da mai departe.
Plăcintă dobrogeană
Şi fiin