Specialiştii spun că la noi în ţară nu există încă o cultură a acestei băuturi şi că românii consumă mai ales cafea Arabica sau Robusta. Doar bănăţenii şi bucureştenii preferă espresso. Sursa: ADI PÎCLIŞAN
Statisticile situează România la coada clasamentului consumului de cafea la nivel european. Astfel, un român consumă anual două kilograme de cafea, de şase ori mai puţin decât un suedez, un norvegian sau un danez, adică cei care ocupă primele trei locuri în această privinţă.
Potrivit specialiştilor în domeniu, dintre români, cei mai mari consumatori de cafea sunt bucureştenii şi bănăţenii, aceştia din urmă fiind tributari italienilor care s-au stabilit în vestul ţării şi au adus tradiţia cafelei espresso.
„Oamenii vor să consume şi în cafenea cafeaua lungă pe care o beau acasă. E greu, dacă nu imposibil. Cel mai calitativ produs de cafea este espresso”, consideră Mihai Panfil, unul dintre pionierii barrista (persoană specializată în prepararea şi servirea cafelei - n.r.) din ţara noastră.
În sudul ţării se bea espresso „lung”
„Bănăţenii sunt mai mari băutori de cafea decât restul românilor. Lucrez în domeniul cafelei din 2002, de pe vremea când în baruri se vindea cafea la ibric, şi pot spune că în Timişoara cultura cafelei a evolut pozitiv. Datorită influenţei vestului şi mai ales a comunităţii italienilor, care ne-au învăţat ce înseamnă un espresso de calitate. În sudul ţării, exceptând Bucureştiul, tendinţa e de a bea aşa-zisul espresso lung”, susţine Cornel Teban, director de vânzări Don Cafe pe zona de vest.
Când vine vorba de soi, românii preferă o cafea mixtă Robusta cu Arabica, care este puţin mai aspră. De altfel, deşi sunt cunoscute 80 de soiuri de cafea, cele mai răspândite sunt Arabica şi Robusta.
Cafeaua Arabica este difuză, mai puţin amară şi mai aromată, având o concentr