Un studiu recent publicat de cercetătorii de la Şcoala Medicală Harvard şi citat de Daily Mail arată că nu doar colesterolul “rău” are efecte dăunătoare asupra sănătăţii, ci şi colesterolul bun.
Lipoproteinele cu densitate înaltă (HDL) sau grăsimile bune favorizează în egală măsură apariţia bolilor cardiovasculare ca şi grăsimile rele, numite şi lipoproteine cu densitate scăzută (LDL).
Studiul a fost realizat pe mai bine de 50.000 de subiecţi, iar specialiştii au analizat predispoziţia persoanelor la dezvoltarea unor boli de inimă în funcţie de nivelul colesterolului.
“Un nivel ridicat de colesterol bun nu reduce riscul de infarct miocardic. Dacă încercăm să creştem nivelul de HDL din organism, nu scăpăm de pericolul unui atac de cord”, a fost concluzia la care au ajuns cercetătorii, după analizarea rezultatelor.
Cercetările anterioare asociau colesterolul bun cu risc scăzut de boli cardiovasculare. Studiul celor de la Harvard arată că nici măcar o moştenire genetică bună, adică un nivel ridicat de HDL, nu te scapă de afecţiuni ale arterelor sau ale inimii.
“Cauzele atacurile cardiovasculare sunt multiple şi nu au legătură doar cu colesterolul. Cunoscând mai bine influenţa factorului genetic asupra riscului de îmbolnăvire, putem crea noi medicamente, dar nu putem elimina celelalte cauze ale afecţiunilor cum ar fi tensiunea arterială ridicată, glicemia mărită, obezitatea sau tabagismul”, a explicat unul dintre specialişti.
Un studiu recent publicat de cercetătorii de la Şcoala Medicală Harvard şi citat de Daily Mail arată că nu doar colesterolul “rău” are efecte dăunătoare asupra sănătăţii, ci şi colesterolul bun.
Lipoproteinele cu densitate înaltă (HDL) sau grăsimile bune favorizează în egală măsură apariţia bolilor cardiovasculare ca şi grăsimile rele, numite şi lipoproteine cu densitate scăzută (LDL).
Studiul a