In urma cresterii preturilor la carburanti, dar si pe fondul devalorizarii leului, atat in fata monedei europene, cat si a celei americane, Romania a inceput deja sa fie lovita de un nou val de scumpiri.
In prima zi din an producatorii de carburanti au crescut pretul, explicand aceasta decizie prin trecerea la euro 5, conform directivei europene obligatorii pentru toate statele comunitare.
Acest lucru, corelat cu marirea accizelor, atrage dupa sine o majorare a preturilor produselor alimentare. Potrivit specialistilor din piata, citati de ziare.com, cresterea urmeaza sa atinga pragul de 15 procente, dupa ce, in ultimele doua luni, viata romanilor s-a scumpit deja cu 14%.
Legumele si fructele vor fi primele alimente carora li se va majora pretul, asteptandu-se o scumpire de zece procente pana in luna martie. Ultima scumpire a acestui segment a avut loc in noiembrie, cu 20 de procente.
De asemenea, pretul preparatelor din carne si al lactatelor va fi mai mare cu sapte, respectiv cinci procente, avand in vedere ca materia prima este adusa din import, in masura de 70%.
Totusi, potrivit directorului general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Adrian Izvoranu, cresterea preturilor cu 15 procente nu are fundament economic. "Daca am face o previziune pe fundament economic, ar trebui sa existe o reducere de preturi, pentru ca, oferta de materii prime din afara, este, de multe ori, la jumatate. Din pacate, piata raspunde invers," a declarat Izvoranu pentru Antena 3.
Alti reprezentanti ai industriei alimentare nu sunt insa de acord. Mihai Visan, directorul executiv al patronatului Roalimenta, declara ca aprecierea monedei europene in raport cu leul poate influenta direct costul alimentelor, tocmai pentru ca Romania importa foarte multe produse alimentare. Acest lucru ii va determina si pe producato