Le cumpărăm din pieţe, dar şi din supermarketuri şi le preferăm adesea, pentru că sunt mai ieftine şi, sperăm noi, naturale. Dar, spre deosebire de produsele ambalate, alimentele „vărsate" pot reprezenta un pericol pentru sănătate.
Alimentele vrac nu sunt ambalate, de aceea riscul contaminării lor cu virusuri, bacterii şi cu paraziţi este crescut. Igiena persoanelor care le manipulează este, de asemenea, foarte importantă, la fel şi spaţiile de vânzare şi de depozitare. Mai mult, pentru că nu ai acces la etichetele puse de producător, nu cunoşti exact ingredientele pe care le conţin produsele respective.
Nu sunt întotdeauna naturale
În cazul în care alegi alimente vrac pe principiul că ar fi mai puţin procesate şi, deci, mai sănătoase, te poţi înşela. De exemplu, în cazul în care cumperi măsline „vărsate", e bine să ştii ca acestea nu sunt 100% naturale şi că sunt păstrate în soluţii de conservare întocmai ca acelea ambalate. În schimb, riscurile de contaminare sunt mai mari, fiindcă în timpul manipulării şi depozitării, aceste alimente pot intra în contact cu germeni care să le altereze calităţile.
Rişti hepatită A şi viroze
Virusul hepatitic A şi virusurile gripale pot intra în organism odată cu hrana contaminată. Acest tip de contaminări se produc din cauza lipsei măsurilor de igienă a personalului care manipulează şi care vinde acest tip de alimente. Legislaţia prevede ca persoanele care lucrează în industria alimentară să stea obligatoriu în concediu dacă au o boală contagioasă. În caz contrar, virozele de toate tipurile, precum şi virusul hepatitic A pot fi transmise mai departe prin intermediul alimentelor. În cazul magazinelor alimentare mari, normele de igienă sunt verificate periodic de organismele abilitate. În schimb, în pieţe, nu este controlată starea de sănătate a angajaţilor şi nici igiena spaţiilor de depozitare. P