Micul este salvat, iar în decurs de trei luni va fi declarat produs tradiţional românesc, a afirmat luni ministrul agriculturii Daniel Constantin, referindu-se la directiva europeană potrivit căreia de la 1 iunie producţia de mici ar fi urmat să fie interzisă.
„Micul românesc este salvat, ca să spun aşa. Nu este niciun fel de problemă. Cu ajutorul sectorului, care s-a mobilizat foarte bine, eu cred că am reuşit să facem un lucru foarte important“, a spus ministrul.
Asociaţia Română a Cărnii a cerut ca micii să fie consideraţi produs tradiţional după ce, conform unei directive europene, de la 1 iunie se interzice folosirea în compoziţia produselor de carne procesată a unor aditivi alimentari care se folosesc şi la prepararea micilor.
„Sigur că mai sunt câteva zile până aşteptăm şi o decizie europeană în acest sens, dar de când a intrat în vigoare regulamentul european, micul românesc se produce în continuare fără niciun fel de problemă“, a spus Constantin.
El a explicat că va exista în regulamentul european o excepţie pentru ingredientele care se regăsesc în micul românesc. Ministrul a mai spus că asociaţiile din domeniu vor începe procesul de atestare a micului ca produs tradiţional românesc.
„Acest proces va dura în jur de trei luni şi după aceea nu cred că va mai fi niciun fel de problemă“, a afirmat ministrul.
Piaţa micilor este un business în România de 50 de milioane de euro, acest segment fiind unul dintre cele mai polarizate din industria de procesare a cărnii.
Jumătate din piaţă este acoperită de mărcile private şi de brandurile mici, locale sau regionale, iar în acelaşi timp restul este împărţit între cinci jucători mari. Cinci jucători naţionali cu cele mai mari vânzări pe segmentul micilor sunt Doly-Com, Aldis, Diana, Cris-Tim şi Angst. Împreună cei cinci producători au afac