Vecinii mizează pe produsele lor ecologice, pe bază de carne de porc fără colesterol şi vită de stepă. La târgul de produse tradiţionale şi eco, care are loc în acest weekend la Era Shopping Park, participă pentru prima dată expozanţi din Ungaria.
Papa Imre, de 54 de ani, din celebra staţiune maghiară concurentă pentru Băile Felix, Hajduszoboszlo, a venit la târgul din Oradea „înarmat” cu produse din carne de cal, porc mangaliţa fără colesterol şi vită de stepă, hotărât să-i cucerească pe cumpărătorii orădeni.
Dă click pe poză pentru a vedea galeria foto
Acesta a recunoscut că, la restaurantul pe care îl are la Hajduszoboszlo, peste 70 la sută din clientelă este formată din români. „Prefer clienţii români, în detrimentul celor maghiari. Deja am găsit un spaţiu pentru a deschide la Oradea un restaurant cu specific unguresc şi cu produse ecologice”, a spus Papa Imre. Deşi produsele pe care le vinde la târg nu sunt ieftine, ajungând până la 67 de lei kilogramul, acestea au trecere în rândul cumpărătorilor. „Sunt nişte delicatese pe care le mănânci fără remuşcări, ştiind că sunt sănătoase”, a spus Cosmina Marcu, o tânără care s-a oprit la standul producătorului maghiar.
Succes
Nici producătorii autohtoni de cârnaţi şi alte produse ecologice din carne nu s-au lăsat mai prejos şi au adus la târg cele mai bune produse. „Nu se simte criza la produsele bio. Orădenii cumpără cârnaţi şi şuncă eco, pregătiţi fără E-uri, numai cu sare, fum şi condimente”, s-a lăudat Georgeta Trifa, o comerciantă.
Dă click pe poză pentru a vedea o galerie foto cu produsele bihorenilor
La târg şi-a expus marfa şi cel mai mare producător de vin din Bihor, de la cramele Ur din Sântimreu. „În ultimul an, cifra de afaceri mi-a crescut cu 40 la sută”, a spus producătorul Sigismund Ur. De asemenea, Andreea Nagy, producător de