Pe dealurile molcome ale Aiudului parcă Dumnezeu a fost mai darnic şi a pus la un loc tot ce trebuie pentru vin: pământ bun, pante aşezate cu faţa la soare şi vreme bună. Iar mai târziu i-a adus şi pe oamenii care ştiu să se bucure de aceste meleaguri şi să scoată licori de calitate.
Unul dintre ei este Papp Peter, producătorul de „Fetească albă“, licoarea care a primit distincţia de „Vinul judeţului“ la categoria mici producători, în cadrul „Galei Vinurilor 2013“, organizată de Asociaţia „Ţara Vinului“ cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba.
Prima producţie „serioasă”: 1.000 de litri
“Vin am făcut de când mă ştiu“, ne spune Papp Peter, de îndată ce-i intrăm în curte. „Tainele vinului şi viticulturii le-am descoperit de la un prieten, coleg de vânătoare“, continuă Papp. Preocupările pentru viticultură au prins contur după Revoluţia din 1989, când s-au primit înapoi pământurile luate abuziv sub regimul comunist. Disponibilizarea sa în 1996, de la fabrica unde lucra, a coincis şi cu momentul în care Biserica Romano-Catolică a primit viile înapoi. „Fiind aşa pe jumătate liber, am avut o discuţie cu preotul romano-catolic, care mi-a propus să mă ocup şi eu de vii“, a spus viticultorul. Pentru început, a luat în calcul doar necesarul pentru familie. În timp, cu multă trudă, migală, pasiune, a ajuns să descopere tainele unui vin bun. Prima producţie mai însemnată a fost de 1.000 de litri.
„Mai mult trebuie să umbli după vie decât după nevastă“
„Dacă nu te ocupi cum trebuie de vie, nu ai producţia dorită. Este o muncă foarte serioasă şi pretenţioasă. Mai mult trebuie să umbli după vie decât după nevastă. Un vin bun porneşte din prima fază, din primăvară, de la tăiatul viţei de vie. În vin ne regăsim viaţa noastră, tinereţea, copilăria, dar şi bătrâneţea, pentru că respectă acest ciclu. Este un dar pe care l-a primit