Foto: Thinkstock Aţa dentară, gargara cu apă de gură, spălatul pe dinţi cu pastă, gel sau pulberi care mai de care mai lăudate pentru performanţele lor sunt doar soluţii de protecţie „de suprafaţă” ale dinţilor. Dinţii sunt şi trebuie să fie protejaţi mai bine din „interior”, chiar în timp ce mâncăm, aceasta însemnând că este de preferat să alegem alimentele care nu le dăunează, iar, pe de altă parte, să nu le consumăm în exces pe cele despre care ştim care le-ar dăuna. La fel de important pentru sănătatea dinţilor noştri sunt şi modul în care combinăm alimentele, şi ordinea în care le consumăm.
Primul duşman al dinţilor noştri este aciditatea, care se produce după fiecare masă. Aciditatea din cavitatea bucală atacă smalţul dinţilor. Fructele, băuturile gazoase, cafeaua şi dulciurile, mai ales cele procesate industruial, se numără printre cei mai mari „dăunători” ai dinţilor. Nici băuturile energizante sau sifonul nu sunt mai blânde cu smalţul dinţilor noştri. Acizii – fosforic, citric sau de alt tip – pe care le conţin acestea uzează dinţii ireversibil. Iar zaharurile şi edulcoranţii artificiali pe care le conţin băuturile acidulate şi dulciurile procesate sunt „bomboana pe coliva” smalţului dentar. Acidul ascorbic împreună cu zaharurile din aceste produse dublează riscul distrugerii dinţilor prin eroziune.
Ciocolata sau bomboanele care „pişcă”, de tipul celor „aerate”, au un conţinut crescut de acizi, tocmai pentru a se obţine efectul „picant” asupra limbii, însă aceste produse sunt, în realitate, mici „bombe” pentru dinţi. La fel sunt şi sucurile naturale din fructe acide, cum ar fi cel de mere, de lămâie, de grepfrut şi, în general, de citrice, chiar dacă sunt naturale. Nu înseamnă însă că nu trebuie să le consumăm deloc, deoarece în plan nutriţional sunt foarte bune, sănătoase pentru organism, ci trebuie doar să le limităm consumul. De asemenea,