Recomandarea specialiştilor cu privire la consumul zilnic a câte cinci porţii de fructe şi de legume este adesea ignorată. Iar nerespectarea ei este resimţită din plin de organismul uman, căci fructele şi legumele au nenumărate proprietăţi ce ţin bolile la distanţă. Ai toate motivele să mănânci fructe!
În mod normal, într-o dietă echilibrată, fructele şi legumele trebuie să reprezinte 30 la sută. Glucidele, vitaminele, mineralele, pigmenţii şi alte substanţe biologic active, atât de necesare bunei funcţionări a organismului, se găsesc din plin în fructele şi legumele acestui sezon: afine, caise, pere, pepene galben şi verde, piersici, prune, struguri, ardei, castraveţi, dovlecei, fasole, roşii, varză, vinete şi sfeclă.
Afinele conţin vitamine din complexul B, vitamina C, potasiu, calciu şi fier. Ele sunt numite „insulină vegetală“, datorită mirtilinei conţinute, un pigment care stimulează pancreasul. De asemenea, sunt bogate în taninuri, substanţe care au capacităţi hipoglicemiante. Datorită betacarotenului, afinele stimulează acuitatea vizuală, iar prin conţinutul de fibre ajută la prevenirea cancerului de colon şi de stomac.
Caisele conţin 87 la sută apă, au puţine calorii şi sunt surse bogate de betacaroten şi de vitamina C. Cercetătorii englezi de la Fundaţia World Cancer Research au arătat că betacarotenul din caise este util în prevenirea cancerului de stomac şi de plămâni. În plus, caisele mai au în compoziţie şi potasiu, vitamina E, dar şi vitamine din complexul B.
Perele sunt surse bune de fibre alimentare şi de antioxidanţi, ce reduc riscurile de apariţie a cancerului şi a bolilor cardiovasculare, şi sunt bogate în apă, având efect diuretic. De asemenea, perele conţin vitamina K, necesară pentru sinteza proteinelor care participă la coagularea sângelui.
Prunele, bune p