Informaţiile primite de la specialişti sunt contradictorii. Pe de o parte, ei spun că o metodă sănătoasă de a prepara carnea este pe grătar. Alţii însă atrag atenţia că pe această cale rezultă substanţe toxice. Care este adevărul?
Gătitul pe grătar este considerat de multe persoane ca fiind cea mai sănătoasă, şi totodată gustoasă, metodă de preparare a mâncării. Pe bună dreptate, pentru că, în mod normal, pe grătar nu trebuie să adaugi suplimentar grăsime la friptură, ca atunci când o prăjeşti, şi nici nu trebuie ca friptura să stea mult timp la temperaturi ridicate, ca atunci când o prepari la cuptor.
Totuşi, şi în ceea ce priveşte prepararea cărnii pe grătar, există câteva reguli de urmat, pentru ca, dintr-un aliment sănătos, să nu se transforme într-un factor de risc pentru sănătate.
Pregătirea la foc direct, nesănătoasă
Atunci când carnea ia contact direct cu focul sau cu fumul emis de cărbuni, iau naştere substanţe toxice. Contactul cu focul face ca, la suprafaţa fripturii să se formeze o crustă care, într-adevăr, face carnea mai gustoasă. În plus, această crustă face ca friptura să fie crocantă pe exterior şi fragedă în interior. În multe cazuri însă, fiindcă focul nu poate fi controlat cu uşurinţă, crusta respectivă se transformă în arsură. Astfel, carnea va deveni o sursă de hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) cu potenţial cancerigen.
Studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că femeile însărcinate care consumă alimente cu un conţinut crescut de PAH riscă să aducă pe lume copii cu un nivel scăzut de inteligenţă. Aceste substanţe se găsesc, de asemenea, în toate alimentele care au fost supuse procesului de afumare prin folosirea fumului de lemn ori a celui de cărbune. Soluţia pentru a evita acest risc este să foloseşti un grătar cum sunt cele pentru aragaz, prevăzute cu un vas în care se pune apă şi