Vezi
De la 1 septembrie, taxa pe valoare adaugata la paine va fi redusa la 9%. In atentia oficialilor Guvernului este si scaderea TVA la carne si preparate din aceasta categorie alimentara. Producatorii maramureseni sunt de parere ca aceste reduceri vor duce intr-o prima faza la ieftinirea produselor in piete si in magazine cu pana la 15%, insa unii administratori de firme din sectorul panificatiei cred ca scaderea preturilor nu poate fi de lunga durata, din cauza costurilor foarte mari de productie, care aduc in pragul falimentului multe dintre brutarii.
Producatorii maramureseni considera ca reducerea TVA la paine si la carne e o masura de normalitate, in contextul in care si in alte state europene, aceasta taxa e de 5 pana la 7% in cazul alimentelor de baza. Brutarii sunt de parere ca scaderea TVA va presupune implicit si ieftinerea produselor din panificatie. Desi masura e in favoarea consumatorilor, unii dintre producatori se tem ca li se va impune sa mentina un nivel scazut al preturilor si ca vor fi astfel dezavantajati.
“Daca va scadea pretul la paine va fi o chestiune destul de grava, pentru ca multe brutarii se vor inchide. Este posibil si va fi, dar nu numai datorita TVA va fi reducerea la paine, ci scaderea va fi in primul rand din cauza scaderii pretului de grau. Graul a scazut foarte mult. Fermierii dupa, parerea mea - si eu sunt fermier -, suntem la limita subzistentei sau chiar in pierdere”, a declarat unul dintre producatorii din panificatie, Ioan Maties.
De cealalta parte, investitorii din industria carnii sustin ca ieftinirea ii va avantaja, pentru ca vor vinde mai multe produse. “ Ar fi oportuna, pentru ca automat scade pretul de vanzare cu amanuntul la raft, la carne si produsele din carne . Pentru producator va fi benefic, pentru ca se va vinde mai multa carne. Fiind mai ieftin pretul final, va fi o vanz