Colectivul de cercetare şi dezvoltare a Laboratorului de analitică instrumentală din cadrul Facultăţii de Inginerie Alimentară a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava a finalizat recent două realizări de vârf, şi anume primul Spectromicroscop Raman şi primul Texturometru cu dispozitivare complexă din ţară.
Ambele aparate, concepute, proiectate şi executate în universitate, înglobează soluţii constructive protejate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), sunt echipate cu tehnică de calcul şi sunt pe deplin funcţionale la Centrul de cercetări pentru siguranţa alimentară din cadrul facultăţii. Cele două aparate au fost prezentate în premieră participanţilor la faza naţională a concursului internaţional Ecotrophelia 2013.
Realizări de ultimă oră
Realizarea acestor echipamente reprezintă premiere naţionale. Imediat după punerea în funcţiune a aparatelor, acestea au fost integrate în cercetări avansate.
Potrivit prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt, „acestea sunt două realizări de ultimă oră, materializări ale unor brevete ce ne aparţin. Spectromicroscopul Raman este o îmbinare între un microscop şi un spectrometru, însă nu e doar o îmbinare mecanică. Spectrometrul Raman funcţionează cu un fascicol laser în domeniul infraroşu, iar microscopia optică funcţionează cu radiaţie electromagnetică. La focalizare, amândouă trebuie să se găsească în acelaşi punct focal, lucru ce pare imposibil din punct de vedere fizic, însă noi am realizat această aliniere a punctului focal”.
Acesta a mai declarat că aparatul determină calitatea alimentelor sub toate aspectele, detectează falsuri, contaminări cu metale grele, alimente contrafăcute.
Gutt a mai declarat că pentru a detecta un produs contrafăcut, de exemplu vin sau whisky, este nevoie de o probă din produsul original şi una din cel asupra căruia există suspiciuni. „Se realizează s