Trei dintre cele 100 de probe analizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru determinarea ADN-ului de cal au fost identificate pozitive.
Pentru una dintre unităţile la care s-a constatat frauda (SC Nicolin SRL), prin substituirea cărnii de vită cu cea de cal, ancheta a fost finalizată şi au fost luate măsurile legale. Pentru celelalte două cazuri, ancheta este în desfăşurare.
”În aceste situaţii nu este cazul unui risc pentru sănătatea publică, ci al unuia de înşelare a consumatorilor şi al practicii frauduloase. Toate cantităţile de alimente la care a fost identificată substituţia cărnii de vită cu cea de cal au fost supuse procedurilor de retragere de la comercializare şi distrugere”, precizează reprezentanţii ANSVSA.
Autoritatea a analizat 247 de probe, conform planului de control coordonat de Comisia Europeană privind stabilirea prevalenţei practicilor frauduloase în etichetarea anumitor alimente. Dintre acestea 100 au fost pentru identificarea ADN-ului de cal, iar restul de 147 de probe pentru indentificarea fenilbutazonei în carnea de cal. În cazul acestora nu au fost indentificate probe pozitive.
Pentru conformarea cu prevederile Recomandării Comisiei 99/2013/EU, referitoare la planul de control coordonat privind stabilirea prevalenţei practicilor frauduloase în etichetarea anumitor alimente, ANSVSA a transmis o Notă de serviciu în teritoriu, cu instrucţiuni detaliate de implementare. Ca urmare a acestei note de serviciu, DSVSA judeţene şi a Municipiului Bucureşti, în perioada 1 martie -10 martie 2013, au prelevat probe destinate controalelor oficiale pentru determinarea prezenţei proteinei de cal din produse alimentare şi a reziduurilor de fenilbutazonă din carne.
Testarea acestor probe a fost efectuată la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară di