Trăiască magazinul din colţ! Este deschis non-stop, iar acolo găseşti de toate. Conserve de legume, zacuşti, dulceţuri, într-un cuvînt cam toate produsele de care are nevoie o “gospodină” ca să pregătească o masă “delicioasă”.
Trăiască magazinul din colţ! Este deschis non-stop, iar acolo găseşti de toate. Conserve de legume, zacuşti, dulceţuri, într-un cuvînt cam toate produsele de care are nevoie o “gospodină” ca să pregătească o masă “delicioasă”. Gospodina modernă nu mai stă în bucătărie ca să coacă legume, să cureţe, să spele, să… parcă am şi obosit. Mama-mare spunea că o gospodină adevărată se vede doar atunci cînd pune murături, face zacuşti şi dulceţuri, într-un cuvînt pregăteşte cămara pentru iarnă. Pe vremuri cu epoci “poleite în aur”, nu existau atîtea standuri colorate, din care acum nu ştii ce să mai alegi, chiar şi din perspectiva conservelor. Dar parcă exista mai mult farmec. Şi iernile parcă aveau mai multă zăpadă şi conservele erau mai gustoase…
“Secrete” pentru iarnăNimic nu se compară cu o zacuscă preparată din ghebe, din vinete sau din ardei capia cu măsline, pe care o desfaci mai ales în timpul marilor praznice de peste an. Necesită multă, foarte multă muncă, dar rezultatul este savuros. De asemenea, delicioase sînt şi compoturile preparate în casă ori gemurile făcute din toate fructele care apar de-a lungul verii. Reţetele pentru conservele de iarnă pe care vi le oferim prin bunăvoinţa doamnei Raluca – al cărei caiet după care ea prepară de o viaţă conserve pentru iarnă ne-a fost pus la dispoziţie cu generozitate – au o mare calitate: sînt savuroase! Iar dumneavoastră, dragii noştri cititori, vă puteţi convinge de acest lucru foarte uşor: preparaţi-le!
Ciuperci sau bureţi pentru iarnă Ingrediente: 5 kg ciuperci sau bureţi, un litru de apă, 100 g sare, 25 g piper, un praf de sare de lămîie, zeama de la