CE BEM, CE MĂNCĂM
Aproape 70% din produs este sare. Monoglutamatul de sodiu, E 621, are o pondere de circa 13%. Acest amestec este periculos pentru toate categoriile de persoane, mai ales că E 621 are efecte nocive asupra organismului. Â
CE BEM, CE MĂNCĂM
Aproape 70% din produs este sare. Monoglutamatul de sodiu are o pondere de circa 13%. Acest amestec este periculos pentru toată lumea.
De pe eticheta produsului aflăm că "In noul Maggi Appetit, experţii noştri au imbinat prospeţimea verdeţurilor cu savoarea legumelor. Folosindu-l, obţineţi gustul perfect in orice măncare" şi că "Un stil de viaţă sănătos include o dietă bogată in legume". Numai că lista de ingrediente ne arată cu totul altceva: "Sare 60,7%, potenţiator de aromă (glutamat monosodic E 621, 5â ribonucleotide disodice E 635), zahăr, legume deshidratate in proporţie variabilă 12% (morcov, păstărnac, ceapă, ardei gras, frunze de pătrunjel, frunze de ţelină, usturoi pudră), maltodextrină, ulei vegetal, arome, piper negru, turmeric, corector de aciditate (acid citric E 330), colorant (riboflavină E 101 (i))". Produsul conţine gluten şi ţelină. Poate conţine urme de ou, lapte, soia şi seminţe de muştar. Valorile nutritive pentru 100 de grame de produs sunt următoarele: "Valoare energetică: 618 kJ/146 kcal, proteine 7,3 g, glucide 27,3 g, lipide 0.8 g". Producătorul menţionează că nu trebuie adăugat sare decăt dacă este necesar.
ANALIZĂ. Produsul este unul tipic, din categoria celor impropriu denumite "baze pentru măncăruri". "Maggi Appetit" are ca principal component sarea (clorura de sodiu), urmată de potenţiatorii de aromă E 621 şi E 635, in cantităţi importante, dat fiind locul 2 şi 3 pe care il ocupă in enumerarea ingredientelor de pe etichetă. In ceea ce priveşte recomandările făcute de producător, profesorul Mencinicopschi spun