Viaţa sucevenilor este mai grea de la an la an, iar efectele crizei economice se simt din ce în ce şi mai puternic şi anul acesta. În timp ce salariile şi pensiile au rămas aproximativ aceleaşi, preţurile la produsele alimentare, pe care sucevenii cheltuiesc cei mai mulţi bani, s-au majorat simţitor. Anul 2012 a fost un an secetos, ceea ce a cauzat o recoltă mai săracă decât în anii anteriori, astfel că producătorii au majorat preţurile. Acest lucru a scăzut volumul vânzărilor, după cum au declarat comercianţi din Piaţa Agroalimentară „George Enescu” (Piaţa Mică). Concluzia acestora a fost că „lumea nu are bani”, iar unii dintre ei au mai redus preţurile doar pentru a nu rămâne cu marfa nevândută.
Cât s-au scumpit alimentele de bază
Astfel, produse de larg consum, cum ar fi cartofii, se vând la preţ dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând chiar 3 lei kilogramul, faţă de 1,5 lei, cât costau în 2011. Din cauza recoltei mai slabe, ceapa se vinde mai scump decât în octombrie 2011, 2 lei kilogramul, faţă de 1,5 lei anul trecut. Merele de Rădăşeni au ajuns să coste aproape cât fructele din import, ajungând chiar şi la 4 lei kilogramul.
Pâinea, alimentul de bază al oamenilor, a fost scumpită, din cauza producţiei mai slabe de grâu, de la aproximativ 1,5 lei cât costa anul trecut, la 2,2 lei franzela.
Laptele, un alt aliment de larg consum, a depăşit pragul de minim 3 lei pe litru, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul cel mai mic al acestui produs era de 2,5 lei.
Uleiul a trecut printr-un nou val de scumpiri, singurele sortimente de ulei pe care le mai putem cumpăra, astăzi, la preţuri mai mici de 7 lei pe litru fiind cele îmbuteliate, sub marcă proprie, de hipermarketuri şi supermarketuri. Toate celelalte branduri de ulei scoase pe poarta fabricii deja îmbuteliate la unul sau doi litri costă